mehesz.info

fendpoll méhtakarmány és méh etető

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Méhészet -betegségek

Költéskövesedés

E-mail Nyomtatás PDF

Költésmeszesedés ASCOSPHAEROSIS

Szaporodása:

méhek betegségeiA gomba spórákkal terjed, kedvező körülmények között az álca beleibe jutva csírázni kezd. A gomba kétnemű azaz heterothallicus. Vannak spórái melyekből hím és vannak nőnemű mycellumok fejlődnek. Ha szorosan egymáshoz tapadnak és oldalsó szálakat képeznek, akkor női szálon oogoniumok, a hím szálon antheridiumok fejlődnek.

A női ivarszerv megtermékenyítés után növekedni kezd. A gömb alakú képződményekkel teli hártyaburkot termőtestnek nevezzük. A termőtestben a gömb alakú spóraballonok hártyatest megrepedéskor kiszabadulnak majd szétszóródnak.

A beérő spórák igen ellenállóak, többszörös burok veszi körül. A termőtest hártyája, spóraballon tokja és a spóra saját tokja. A mumifikált álcában a spórák 15 évig is elélnek.

Ellenállnak kéndioxidnak és formalinnak is.   

Bővebben...
 

Nyúlós költésrothadás

E-mail Nyomtatás PDF

 

Amerikában az első megbetegedést 1907-ben fedezték fel. Európában angol kutatók 1885 tudtak a betegségről. Az utóbbi betegséget EURÓPAI, míg kóroktanilag, mivel Amerikában tudták tisztázni a betegséget, az AMERIKAI jelzőt kapta. A betegség a világ más táján felbukkanhat ahol háziméhekkel foglalkoznak.

Közös tulajdonságuk, hogy állatorvosnak jelezni kell,a betegség megsemísítése az égetés!

AMERIKAI NYÚLÓS KÖLTÉSROTHADÁS HISTOLYSIS INFECTIOSA PERNICIOSA LARVARUM

Bacilus neve   BACILLUS LARVAE

Kórokozó:

Vegetatív formája pálca alakú. Pálcája körös-körül csillós, ezek segítségével mozog. Szervezete belsejében spórák képződnek, mely ellenállnak kiszáradásnak,hőnek és fertőtlenítő szereknek is. Elpusztításhoz 1órán át tartó 112 C° -os hevítés szükséges.

Betegség lefolyása, terjedése:

A betegség bármikor felléphet. Kifejlett méhek nem betegszenek meg soha, de nem biztosíték arra hogy fertőzést ne kapjanak.  Általában sokszor a legerősebb család fertőződik meg először, mert ezek a családok találják meg és rabolják ki a betegségtől legyengült családokat. De a tisztogatástól nem tudják megvédeni magukat a betegség ellen.

A tisztogató méhek szájszerveire tapadt spórák révén terjed álcáról-álcára. Az elpusztult fiasítás helyére az anya nem rak le petét. A család megfogyatkozik, a fiasítás hézagossá válik, majd takaróméhek nélkül marad,  végül a család összeroppan. Hordástalan időben és emberi beavatkozás nélkül az erős családok elrabolják mézkészletüket és a betegség szétterjed. A mézet elraktározva fordul elő, hogy csak jóval később tőr ki a betegség

 

Módosítás dátuma: 2011. november 15. kedd, 13:30 Bővebben...