mehesz.info

fendpoll méhtakarmány és méh etető

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Költéskövesedés

E-mail Nyomtatás PDF

Költésmeszesedés ASCOSPHAEROSIS

Szaporodása:

méhek betegségeiA gomba spórákkal terjed, kedvező körülmények között az álca beleibe jutva csírázni kezd. A gomba kétnemű azaz heterothallicus. Vannak spórái melyekből hím és vannak nőnemű mycellumok fejlődnek. Ha szorosan egymáshoz tapadnak és oldalsó szálakat képeznek, akkor női szálon oogoniumok, a hím szálon antheridiumok fejlődnek.

A női ivarszerv megtermékenyítés után növekedni kezd. A gömb alakú képződményekkel teli hártyaburkot termőtestnek nevezzük. A termőtestben a gömb alakú spóraballonok hártyatest megrepedéskor kiszabadulnak majd szétszóródnak.

A beérő spórák igen ellenállóak, többszörös burok veszi körül. A termőtest hártyája, spóraballon tokja és a spóra saját tokja. A mumifikált álcában a spórák 15 évig is elélnek.

Ellenállnak kéndioxidnak és formalinnak is.   

Diagnózis:

Könnyen észrevehető a betegség. A méhek által kihúzott múmiát a szállódeszkára viszik. Ezt kaptárra nézve látva a betegség gyanúját.

Kereten az elhalt álcák múmiává száradt fehér maradványai láthatók a hézagos fiasításban. Fertőzött fiasítás a sejthez tapad, majd múmiává változásakor sejtből könnyen elmozdítható.

A múmia kifejlődése 26-35 nap.

Diagnózis pontos megállításához ajánlatos állatorvosi véleményt és labor véleményét kikérni.

Betegség terjedése:

Gyakran társul európai költésrothadással.

A betegség terjedésben maga a méhész felelős, főképp ha el nem adott előző évi virágporral eteti vissza méheit, mivel a legtöbb gombát itt mutatták ki.

Védekezés:

Gyógyszeres kezeléssel. Takarítás a kaptárban és környezetében

Költéskövesedés ASPERGILLOSIS

szaporodás:

Magyarországon elvétve találjuk a betegséget. Különbség a meszesedéshez. Míg a meszesedésben az elpusztult álca fejét nem borítja el gomba. Addig a kövesedésnél, az álca fejénél jól láthatók a gombafonalak. Gombafonalak végén bunkószerű nyúlvánok ágaznak le. Ezekről fűződnek le az ivartalan spórák.

Diagnózis:

Laboratóriumi vizsgálatot igényel. Emberre és állatra nézve nem közömbös, a gomba súlyos tüdőkárosodást okozhat (óvatosan bánjunk vizsgálatkor).

Beteg fiasításról átterjedhet egészséges kifejlett méhekre. Színük zöld, penésszerű bevonatot képeznek.

Védekezés:

Családokat célszerű kiirtani, lépeket kiolvasztani, mézet  60C°-on 30percig melegíteni. Mivel a spórák hőérzékenyek.

forrás: meheszet.comlu.com/meszesedes